Resumé

 

Wia Stegeman

foto Richard Lahuis

Mijn werk bestaat uit installaties, foto’s, tekeningen en schilderijen.
Ik ben multidisciplinair kunstenaar en onderzoek de open dimensie die voor, voorbij en rondom regels gelegen is, de omvattende dimensie in onszelf en in de kosmos (O.D. Duintjer, 1977) in het ervaren van de werkelijkheid.
In mijn werk onderzoek ik de ervaring van kunst in relatie tot de werkelijkheid, waarbij het landschap en de natuur weerkerende thema’s zijn.
Elke discipline geeft mij een ander inzicht in het open landschap van de werkelijkheid. De verschillende disciplines voeden elkaar. Sensibiliteit en kwetsbaarheid zijn eigenschappen van mijn werk en van de werkwijze, en zijn verbonden met de ervaring van de omvattende dimensie.

In installaties creëer ik ervaringen op een bepaalde locatie om verbinding te vinden met de omvattende dimensie. Interacties met het landschap/de natuur en met het verglijden van de tijd roepen deze ervaringen op.
De invloed van het weer(zon, wind, kleur van de dag) geven zintuiglijke ervaringen van momenten, die steeds weer anders zijn en het verlangen oproepen naar wat geweest is of komen zal.
Met behulp van foto’s worden momenten vastgelegd. Foto’s laten ervaringen en interacties zien die aanvullend op en anders zijn dan de zintuiglijke ervaringen op de locatie. Soms verwerk ik meerdere foto’s tot een andere ruimtelijke dimensie.
De installaties zijn gebouwd met hedendaagse materialen uit bouwmarkten en verpakkingsindustrie.

Schilderijen en tekeningen worden gemaakt naar aanleiding van ervaringen in het landschap/natuur. Zelfgemaakte foto’s van een ervaring op een bepaald moment vormen vaak de aanleiding. De visuele ervaring die zich heeft gemanifesteerd, wordt veranderd door het werken met houtskool en met verf.

Fotografie: De serie nachtfoto’s zijn de gemaakt in een donker buitengebied met schaarse lichtbronnen. Het landschap is meer voelbaar dan zichtbaar. De zwarte foto’s verlicht ik d.m.v. fotobewerking en de voelbare ervaringen worden visueel.